Про святкування 450-річниці Пересопницького Євангелія

30 жовтня 2011 року в ДК Енергетик міста Вишгорода, відбулося святкування 450-річниці Пересопницького Євангелія. Урочисті заходи проводилися силами Вишгородської РДА, Товариства Просвіта та релігійними громадами міста.

Святкові заходи розпочалися історичним відео оглядом, що розкрив основні положення пов’язані з унікальністю Пересопницького Євангелія як Символу української державності. Вже майже півтисячолітня його історія тісно пов’язана з становленням й розвитком української нації, культури та духовності. Останні 20-років державної незалежності принесли нове значення й нове розуміння важливості присутності Слова Божого в житті українського народу.

Виступ заступника голови Вишгородської райдержадміністрації В.І. Духоти продемонстрував розуміння владою, якою визначною подією для району є святкування ювілею Першо-книги у 2011 році разом з усією країною. Адже Пересопниця, як духовна святиня, здатна об’єднати навколо себе все суспільство в особі „влади, освіти, науки та культури, а також релігійних громад, навчаючи нас, як дотримуватися євангельських цінностей, терпимості й толерантності”, — зазначила Валентина Іванівна.

Виступ дитячого хору Димерської музичної школи з псалмом «Алілуя» підніс атмосферу заходу й надав теплоти для подальшого перебігу подій. 

Основна промова була надана ректору Київського Біблійного Інституту, Манелюку Сергію Володимировичу, який з позиції історії та богослів’я висвітлив шлях розвитку української Біблії, починаючи з 16 ст. Адже тоді, у період ренесансу, український народ не стояв осторонь загальноєвропейських процесів, коли Слово Боже за великою потребою перекладалося на сучасні національні мови Німеччини, Швеції, Англії, Норвегії, Угорщини та інших народів. І не зважаючи на те, що і в 19-му й в 20 століттях були ще не одноразово створені більш сучасні переклади, враховуючи й виданий в 2011 році переклад Рафаїла Турконяка.

Урочистість заходу підтримав дитячо-юнацький хор Церкви Бога Живого «Перлина» під керівництвом Ірини Бези, що виконав духовні псалми, присвячені любові до Бога та Слова Божого.

Голова Вишгородського відділення Просвіти Іван Дробаха, наголосив в своїй промові на значенні популяризації Святого Письма як гаранта Богоприсутності, особливо щодо виховання підростаючого покоління. Адже християнські цінності й чесноти споконвіку, ще з козацьких часів, закладалися з Євангелія Господа нашого Ісуса Христа.

Надалі його думку підхопила вчителька СШ №1 Василюк В.І., як викладач християнської етики, акцентуючи увагу на тому, що зараз виховати молодь без прищеплення євангельських чеснот просто неможливо.

Слово пастора ЦБЖ Озеруга Олександра Володимировича закликало не просто почути, а й виконувати Божу заповідь, яка закладена у Євангелії. Виходячи з власного досвіду, він яскраво продемонстрував слова Ісуса Христа, що:

... кожен, хто слухає ці мої слова та виконує їх, подібний до мудрого чоловіка, що збудував свою оселю на камені
....а кожний, хто слухає ці мої слова, та не виконує їх, подібний до нерозумного чоловіка, що збудував свій дім на піску ...

(Матв.7:24,26)

Пастор церкви «Життя з достатком» Володимир Шкіра закцентував свою промову на тому, що „людина – творіння Боже” й, виходячи з того, знати й оперувати Словом Божим є найприроднішим заняттям для неї. Адже кожна людина стає справді духовною та сильною в істині тільки через читання Слова Божого.

На дуже високій ноті отець Богдан, предстоятель Церкви Св.Володимира, УПЦ КП, звернувся до слухачів з думкою, що віра в Бога можлива тільки через знання Євангелія! На власному прикладі він продемонстрував, що тільки привите з дитинства Слово Боже, посіяне як добре зерно в душу, може зростити віруючу людину.

Завершуючи зустріч, всі присутні в одному дусі звершили молитву Господню «Отче наш». Віримо та сподіваємося, що цей день стане пам’ятним в історії нашого міста!