Головна 500 років Реформації Новини Про церкву Проповіді Богослужіння Служіння Пізнаємо істини Слова Божого Історія протестантських церков Як протестанти тлумачать Біблію? Як протестанти ставляться до церковних традицій? Чому більшість протестантів не хрестять немовлят? Чому протестанти хрестяться у воді знову, коли стають дорослими? Чому в церквах і домах протестантів немає ікон? Чому протестанти не моляться до святих або до діви Марії? Як протестанти ставляться до діви Марії? Чи може бути більше, ніж одна церква? Чи визнають протестанти рішення вселенських Соборів? Як протестанти ставляться до мощів святих? Чому протестанти не називають служителів отцями? Чому протестанти не творять хресного знамена? Чому в протестантських церков немає іконостасів? Як можуть протестанти проводити богослужіння в некультових приміщеннях? Чи вірять протестанти, що можна потрапити в рай після очищення в чистилищі? Чи моляться протестанти за померлих? Як протестантські служителі можуть служити без апостольської спадкоємності? Яку Біблію читають протестанти? Як можна здобути вічне життя з Христом на небесах? Наші контакти
ГоловнаПротестанство

Протестанство

Протестанти, хто вони?

Протестанти — це християни, які належать до однієї з декількох незалежних церков. Під загальною назвою "протестант" прийнято вважати християнські общини згідно апостольського віровчення, які ніколи не були католиками чи православними, і власне протестантські общини, які відокремились від католиків або православних внаслідок Реформації XV-XVII ст.

Протестанти, католики і православні сповідують основоположні принципи християнства. Наприклад, усі вони визнають Нікейський символ віри, прийнятий Першим Вселенським Собором Церкви в 325 році. Усі вони вірять у смерть, поховання і воскресіння Ісуса Христа, в Його божественну сутність і грядуще пришестя. Всі ці три течії приймають Біблію як Слово Боже і погоджуються, що для отримання вічного життя й уникнення пекла необхідна віра і покаяння. Разом всі ці три спільноти утворюють найбільшу релігію світу — християнство.

По всьому світу налічується близько 720 мільйонів протестантів, 943 мільйони католиків і 211 мільйонів православних (станом на 2001).

Проте погляди католиків, православних і протестантів у деяких питаннях розходяться. Православні й католики в основному вірять, що церковні традиції мають велику вагу, і вважають, що Біблію можна правильно зрозуміти тільки в контексті церковної традиції. Проте попри відмінності, всі християни погоджуються з молитвою Христа, яка записанв в Євангелії від Івана 17:21 "щоб були всі одно..."

Нижче подаються відповіді на деякі запитання, які, можливо виникають у вас стосовно відмінностей між церквами, але спочатку — коротка історія протестанства.

Церква християн, які сповідують найвищий авторитет Біблії, існує від апостольських часів — і донині. В різних країнах їхні спільності мали різні назви, але вони себе всюди називали "послідовниками Христа" — християнами (Дії 11:26).

У багатьох конфесіях вважають, що тільки керівники церков можуть вірно тлумачити Біблію. Протестанти ж дотримуються думки, що кожний християнин відповідальний за якість свого духовного життя. Кожен особисто може розуміти доктрини Біблії з Божою допомогою

Протестанти не заперечують церковних традицій, крім тих випадків, коли ці традиції суперечать Святому Письму

Протестанти вважають, що всі новонароджені діти спасаються благодаттю Христовою, а тому не несуть на собі відповідальність за батьківські гріхи і вину первородного гріха

В Діях святих апостолів 19:1-7 апостол Павло хрестив 12 чоловік, які вже були хрещені перед цим. Багато протестантів вважають, що хрещення без покаяння немає змісту

Протестанти вважають, що Десять Заповідей (2Мс. 20:4-6) забороняють використання ікон для поклоніння: "Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що у воді під землею"

Протестанти віддають перевагу слідуванню настановам Ісуса. Він учив нас молитися, кажучи: "Отче наш, сущий на небесах!" (Мт. 6:9). Протестанти стверджують, що у Святому Письмі немає прикладів молитов до Марії чи до святих

Протестанти вважають, що Марія була прекрасним прикладом християнського послуху Богу і що вона залишилася незайманою аж до часу народження Ісуса. Основою для цього є Євангілія від Матвія 1:25, де сказано, що Йосип, її чоловік, не знав він її, аж Сина свого первородженого вона породила"

Протестанти вірять, що є тільки одна істинна Церква, але не вважають, що вона обмежена якоюсь організацією, створеною людиною
Протестанти визнають більшість постанов історичних церковних Соборів, але не вважають їх непомильними
Протестанти не вірять, що в мощах святих криється якась особлива сила, тому що Біблія не вчить цьому
Протестанських служителів не називають "отцями" тому, що Ісус сказав в Євангелії від Матвія 23:9: "І не називайте нікого отцем на землі..."
Протестанти не заперечують хресного знамена, але оскільки Біблія цьому не вчить, то вони також не вчать про це
Протестанти вірять, що іконостас символізує завісу, яка відділяла людей від святого-святих в Єрасулимському храмі. Вони вважають, що коли Бог розірвав її надвоє в момент смерті Ісуса (Мт. 27:51), то цим самим Він сказав, що ми більше не відділені від Нього
Ісус сказав в Євангелії від Матвія 18:20: "Бо де двоє чи троє в Ім'я моє зібрані, — там Я серед них". Протестанти вірять в те, що богослужіння освячується не місцем проведення служіння, не будівлею, а присутністю Христа в середовищі віруючих
Протестанти вірять, що існують і рай, і пекло, але вони не вірять в чистилище. Біблія говорить: "Бо жертвоприношенням одним вдосконалив Він тих, хто освячується" (Євр. 10:14). Якщо одне жертовне приношення, страждання Христа, робить нас досконалими, то інші жертви уже не потрібні. Біблія також говорить: "А де їхнє відпущення, там нема вже жертвоприношення за гріхи" (Євр. 10:18)
Описуючи рай і пекло в Євангелії від Луки 16:26, Христос говорить тільки про рай і пекло, не згадуючи чистилище. Далі Він говорить, що неможливо перейти з пекла в рай: "А крім того всього, поміж нами та вами велика безодня поставлена, так що ті, що хочуть переходити не можуть звідси до вас, ані не переходять звідти до нас"
Деякі християнські конфесії дотримуються вчення про апостольську спадкоємність. Вони вважають, що тільки ті, які можуть простежити своє рукопокладання аж до самого початку, до 12 апстолів, мають право служити священниками або служителями. На думку більшості протестантів, Святе Письмо не підтверджує це вчення. Саме Божий поклик людини на служіння кваліфікує її як священника або служителя, а не призначення людською владою
Протестантське і юдейське Святе Письмо не включає так звані апокрифи — книги, які входять до Старого Заповіту інших християнських конфесій. Протестанти не долучають апокрифи до Біблії, тому що Ісус ніколи не посилався на них і вони не цитуються в Новому Заповіті. Цим вони відрізняються від решти книг Старого заповіту. Протестанти також вірять, що деякі думки цих книг суперечать Біблії
Апостол Петро, коли йому задали подібне запитання (Дії 2:37-38), відповів так: "Покайтеся, і нехай же охреститься кожен із вас в Ім'я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів". Тому нам просто потрібно покаятися в своїх гріхах і охреститися. В Євангелії від Луки 13:3 Ісус сказав: "Якщо не покаєтесь, то всі так само загинете". Покаяння означає відмову від гріховного способу життя...

Молитва "Отче наш"

Отче наш, що на небі!

Нехай святиться Ім'я Твоє.

Нехай буде воля Твоя і на землі, як на небі.

Хліб наш щоденний дай нам на сьогодні.

І прости нам провини наші, як і ми прощаємо боржникам нашим.

І відверни нас від спокуси, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоє є Царство, і сила, і слава повіки!

Амінь

Євангелія від Матвія 6:9-13.

Кількість входів на дану сторінку : 6603

 Останні новини
Інформаційний лист з 16 по 22 жовтня 2017 р. Розклад служінь. Людина, яка не приходить до Ісуса, не отримує спокою душі
→ Докладніше
Інформаційний лист з 09 по 15 жовтня 2017 р. Розклад служінь. Людина, яка не приходить до Ісуса, не отримує спасіння
→ Докладніше
Інформаційний лист з 02 по 08 жовтня 2017 р. Розклад служінь. Щира вдячність має передувати отриманому дару
→ Докладніше
В суботу 23.09.2017 р. діти чудово провели час в дитячому клубі. Дякуємо всім учасникам та служителям! Відео. Фото
→ Докладніше
У 2017 році цивілізований світ відзначає 500-річчя Реформації — масштабного духовного відродження, яке назавжди змінило хід історії. Україна на вищому державному рівні долучилася до святкування цієї визначної дати
→ Докладніше
17 вересня 2017 року — Свято подяки Богу на Хрещатику, в столиці України. Фото
→ Докладніше
Інформаційний лист з 25 вересня по 01 жовтня 2017 р. Розклад служінь. Свято Жнив
→ Докладніше
Тема взаємовідносин Церкви та держави не є простою. Історія відкриває, що від правильної або неправильної форми відносин поміж цими двома інститутами буквально залежить доля народів. Через те, що інститути Церкви і держави мають конкретне місце та модель взаємин у задумі Бога, нам необхідно вивчити цю модель і тільки відповідно до неї діяти
→ Докладніше
© 2008–2010  РГХВЄ України
«Церква Бога Живого»
м. Вишгород
Копіювання матеріалів дозволяється лише за умови розміщення гіперпосилання на www.livinggod.org.ua
Телефонуйте:  (045 96)  22–180
@  info@livinggod.org.ua
Створення сайту: Громада ЦБЖ при підтримці Студії Інновацій