Як протестанти тлумачать Біблію?

У багатьох конфесіях вважають, що тільки керівники церков можуть вірно тлумачити Біблію. Протестанти ж дотримуються думки, що кожний християнин відповідальний за якість свого духовного життя. Кожен особисто може розуміти доктрини Біблії з Божою допомогою

В Біблії сказано: "А помазання, яке прийняли ви від Нього, — в вас залишається, і ви не потребуєте, щоб вас хто навчав. ...те помазання само вас навчає про все" (1Ів. 2:27).

Ісус сказав: "А коли прийде Він, Той Дух правди, то Він вас попровадить до цілої правди" (Ів.16:13, 6:45 і Іс. 8:20).

Керівники церкви можуть допомогти нам у розумінні Біблії, однак інколи й самі керівники церкви тлумачать Святе Письмо невірно: "А між людом були й неправдиві пророки, як і будуть між вас вчителі неправдиві, що впровадять згубні єресі, відречуться від Владики, що викупив їх, і стягнуть на себе скору погибель" (2Птр. 2:1).

Ісус також сказав, що помилки в тлумаченні виникають через незнання Біблії: "Помиляєтесь ви, не знаючи Писання, ні Божої сили" (Мт. 22:29).

Біблія схвалює особисте вивчення Священного Писання: " Ці були шляхетніші за солунян, — і слова прийняли з повним запалом, і Писання досліджували день у день, чи так воно є" (Дії 17:11). Цікаво зауважити, що жителі Верії навіть не були християнами, але Слово Боже хвалить їх за те, що вони звіряли вчення Павла з Біблією.