Хто і навіщо розвалив Радянський Союз?

В інтерв’ю американському журналісту Чарлі Роузу Володимир Путін назвав розпад Радянського Союзу найбільшою трагедією ХХ століття. Поза всякими сумнівами розвал першої в світі комуністичної держави став найбільш значущою подією другої половини ХХ століття. Однак не можна упускати з виду духовний зміст цієї події.

Біблія представляє Бога, як Господа історії, якою управляє не сліпий випадок, але Його провидіння, а також безпомилкові закономірності, створені Ним же. Розвал Імперії Зла (як назвав «країну рад» євангельський християнин Рональд Рейган) був актом Божого провидіння, і результатом діючих Божих закономірностей. Коли виповнилося 70 років від моменту створення СРСР, БОГ, який неодноразово піднімав Свій перст перед обличчям богів-диктаторів, знову написав на стіні: «мене мене ТЕКЕЛ упарсін». За одну ніч розпалася держава, яке займало п’яту частину земної суші, а на іншу частину планети наводила страх. Справедливий Бог засудив комунізм, і Його задум полягав в тому, щоб ця сатанинська релігія зникла з лиця землі точно так, як це сталося в 1945 році з німецьким нацизмом.

Однак комунізм продовжував існувати в серцях людей, ніби нічого не сталося. Пам’ятники комуністичним вождям і назви вулиць свідчили про те, що Ленін не тільки колись жив, але живий сьогодні і збирається ще жити. Історія, яка слідувала за розпадом Радянського Союзу, нагадує притчу сказану Ісусом в Євангеліє від Матвія: «І вийшов злий дух з серця людини, але оскільки місце залишилося незайнятим, скоро повернувся, прихопивши з собою сім ще найлютіших духів». Через чверть століття після розвалу СРСР, світ виявив дивний симбіоз старих комуністичних ідеалів з ще старшим царським імперіалізмом (які мають своє коріння в Золотій Орді); і навіть з постмодернізмом, який проявився в політиці пост-правди та в гібридних війнах, здійснюваних Кремлем.

Дуже ключова фраза в цьому євангельському тексті: «серце було не зайняте». Чим же серце народу повинно бути зайнятим? Звичайний євангельський християнин відповість: «Ісусом» або «Святим Духом». Я згоден, але Ісус – це Слово, що стало плоттю; ДУХ БОГА – Творця неба і землі, який носився над водою в момент творіння – теж не абстрактний, але вельми конкретний. Бог створив народи з конкретною структурою та елементами суспільного життя. Одна з цих елементів – це національна ідея і національна свідомість, які обов’язково повинні бути в житті будь-якого суспільства. Святе місце порожнім не буває і природа не терпить порожнечі. Якщо серце народів колишніх радянських республік не буде зайняте національною ідеєю, побудованої на біблійних принципах, тоді це місце займе комунізм або якась інша брехлива ідеологія. Радянськи й народ – штучний продукт марксистсько-ленінської ідеології. Але нації та етнічні групи, які заселяють простір колишнього СРСР – натуральний плід історичних процесів; великі сім’ї людей, народжені рішенням Премудрого Бога, що руйнує вавилонські вежі. Божий проект, що почався тут у 1991 році – це будівництво благочестивих народів. Цей задум Творця – універсальний. Він здійснюється протягом тисячоліть і історія західної цивілізації – найяскравіший приклад такого Божого проекту.

Там, де відбувалося національне відродження – звідти йшов дух комунізму. Легко це побачити, порівнюючи кількість радянських пам’ятників ще в період до Майдану в національно-пробудженої Західній Україні і в національно-індиферентних регіонах Сходу. «Вавилон лікували, але він не був вилікуваний. Дайте йому спокій, і підемо кожен до краю свого, бо присуд його досягнув до небес, і дійшов аж до хмар ». (51 Єремія: 9). Божий задум полягає в тому, щоб формувати національну культуру на основі біблійного світогляду, писати або лобіювати закони, засновані на Його заповідях, створювати справедливу державу. Це завдання може здійснювати кожен на своєму рівні: жити за законом, знати і любити свою культуру і історію, говорити рідною мовою, бути зразковим сім’янином, якісно виконувати свою роботу, бути грамотним в політичних питаннях і підходити відповідально до цієї сфери.

Історія – це велика ріка. Кожен з нас є більшою чи меншою краплею в цій річці. Дуже важливо, щоб твоя крапля пливла в правильному напрямку, туди куди рухається Божий Дух – Автор доброї історії. Однак ти, навіть будучи християнином, можеш плисти в хибному напрямку. Іншими словами, можеш дружити з темною стороною історії, підтримуючи диктаторів, комуністичну спадщину, точно так же, як і впроваджуючи в церковну свідомість нео-марксистські ідеї постмодернізму родом із Західної Європи. Пливучи проти Божого течії, стаєш Бого-противником.

Поки не пізно, знайди цю течію, якщо потрібно – розвернися, і стань одним з творців Його історії.

За матеріалами c4u.org.ua